diumenge, 12 de juliol del 2009

L'Illa de la Calma

Mallorca a la que algú la va anomenar la la Isla de Calma és qualsevol cosa menys això. Pot ser sí que ho fos fa un temps, però ja no. Si considerem la renda per càpita i tot aquests índex econòmics, disfrutem d'un nivell de benestar envejable, però que volem dir amb benestar? Jo us ho explicaré:

· La taxa d'automòbil més alta del món, molt aprop de l'automòbil per habitant (més d'un milió). El doble que la mitjana de la UE, només comprable a la de Tokyo i alguna zona de California.
· L'índex de delinqüència més alt d'Espanya (només per darrera de Ceuta i Melilla).
. l'economia depèn exclusivament del turisme, l'agricultura i la ramaderia pràcticamente han desaparegut.
· Les grans quantitats de residus que generen els habitants i els milions de turistes és cremen. Aquest mètode és un gran negoci per a l'empresa que ho gestiona i converteix a l'atmosfera en un abocador.
· Aigua: Es consumeixen més de 350 litres per persona i dia. El 80% de l'aigua de consum prové d'aigües subterrànies i només un 20% d'infraestructures de previsió, el que provoca que sovint s'hagi de portar aigua en vaixells des de la península.
· Urbanisme. És un mitjà per a l'enriquiment ràpid d'uns pocs empresaris i grups de pressió, comunment a costa de qualsevol consideració ecològica i fins i tot legal. Existeix un entramat polític-jurídic que facilita l'actuació d'aquests grups.
· Habitatge. L'especulació urbanística, promoguda per la venda del terreny als alemanys (que paguen el que sigui) ha disparat els preus fins a tal punt que la major part de la població no pot accedir a un habitatge, sobretot els joves.
· Contaminació. Mallorca és un exemple negatiu dels problemes derivats de la contaminació en tots el seu aspectes: soroll, transports, contaminació ambiental, del sòl i de les aigües, degradació del paisatge.
· Educació. Les Illes Balears són la Comunitat de l'Estat amb una taxa més alta d'abandó dels estudis secundaris, superior al 30%, amb l'índex més alt de fracàs escolar i amb la proporció més baixa d'estudiants universitaris.
· Dèficit fiscal. EL desequilibri entre els impostos que es recapten en la Illa i els quals tornen en forma de despeses de les administracions públiques i d'inversió de l'estat central és superior al 15% del PIB, un cas sense parangó en tota Europa.

I no us explico tot el que comporta la insularitat (sense els beneficis fiscals de les Canàries)... sabeu el que me costa visitar al meu germà que viu a Barcelona? No, millor no ho dic, si només fos agafar el tren...

Benvinguts al paradís.

15 comentaris:

Carmencita ha dit...

Lo único q te falta por comentar es los ladrones de botellas de agua q haberlos haylos... seguro que al hacer el balance entre lo bueno y lo malo...el resultado está mas igualado de lo que creemos, yo tb te podría enumerar un sinfín de cosas que hacen de Sevilla la ciudad mas desastroza del mundo, pero tb otras por las que merece la pena vivir aquí...siempre hay un consenso, es cuestión de encontrarlo.

Besos mil:))))))

Carmencita ha dit...

Entiéndase "desastrosa en vez de desastroza" es por cercanía entre la s y la z (ainsssssss, estos deditos...jajajaaja), porque como todo el mundo sabe en Sevilla seseamos, y a base de bién, osea, que lo de la z...puritica casualidad.
Mas besos Joan:))

Sergi ha dit...

Sembla que no és or tot allò que lluu. Ens venen una imatge, però és difícil entendre-ho si no vius allà.

Assumpta ha dit...

Ara vull un altre post en que diguis coses boniques :-)

Quan jo hi vaig anar em va agradar molt :-) Guardo molt bon record de Valldemossa i d'una excursió d'un dia que, pel matí ens van portar a Formentor i per la tara a Esporles i vàrem menjar coca de trampó ;-))

Jordi ha dit...

Això de la taxa d'automòbils no deixa de ser normal! Una illa petita i amb poc transport públic, no?

El tema de l'habitatge, sense alemanys, però, també passa a Barcelona!! No pateixis per això!!

Amb la contaminació també ho identifico a Barcelona, però a vosaltres no us fan anar a 80 per la corona metropolitana!

També estic d'acord amb l'Assumpta: coses boniques n'hi ha, no?

Angle ha dit...

Carmncita, claro que hay cosas buenas... los ladrones de botellas de agua están buenísimos :)

Xexu, és clar que els problemes de aquest model de societat que hem creat són més perceptibles quan vius aquí... evidentment no és fan servir com a publicitat per als turistes... com la coca de trampó :)

D'acord Assumpta hauré de crear un post amb les coses bones de les Illes, que n´hi ha, per descomptat :)

Sí Jordi, és una Illa petita i els transport públic deixa molt que dessitjar. Només hi ha una línia de tren (entre Palma i Manacor), però la taxa d'automòbis per habitant no deixa de ser escandalosa tot i això. I et dic el mateix que als altres, clar que hi ha coses boniques, i moltes, però em va agafar la vena crítica en aquell moment :)

Toni En Blanc ha dit...

Uff, com diuen per ahí, ara un post amb coses bones... a mi també em va encantar quan la vaig visitar! :)

Salut, mola el teu blog :)

Angle ha dit...

Hola Toni, benvingut a n'aquest humil blog.

Doncs hi estic pensant amb el post amb coses bones de Mallorca, però em costa, eh :)

Assumpta ha dit...

Jajajaja podries fer-lo gastronòmic... o posar fotos de Formentor :-))

Angle ha dit...

Són idees, m'ho pensaré :)

Assumpta ha dit...

Ui!! Has entrat d'incògnit al teu propi blog... jejeje

Podries parlar de Chopin i la Cartoixa de Valldemossa...

I la sobrassadaaaaaaa mmmmmmm i les ensaïmadeeeeeeesssss

I la Catedral de Palma, que és una preciositat!!!

Val... l'Ono Estadi també jajaja

Assumpta ha dit...

Jajajaj què burra que sóc!! Tenia el teu blog obert des del matí i anava entrant sense adonar-me que ja havies posat un altre post!! jajajaja

Ara ho miro!! :-))

bajoqueta ha dit...

Osti si lo sé no vengo jajaja.

Jo vaig estar fa uns quants anys i me vaig enamorar de l'illa. I temps per tard quasi vinc a viure aquí, imagina si me va agradar, però les coses van anar d'una altra manera finalment. Jo vaig vore la cara de l'hivern, ja que vaig vindre al desembre, i clar no vaig vore tanta gentada i les coses negatives de l'estiu.

És una llàstima que se sobre-explote una illa tant bonica :(

Però encara tot lo dolent que me contes jo crec que també té lo seu encant, i continua a la meua llista de ciutats per viure, després d'algun lloc on estiguen baix zero i de Girona :)

bajoqueta ha dit...

uix que estic mig dormida, on posa "I temps per tard" volia dir "I temps més tard".

Angle ha dit...

Clar que desembre no és el mateix en quant a la super-població, els renous etc., s'està molt més tranquil... no em facis massa cas, és un bon lloc per a viure-hi :)