A petició popular i per a compensar un poc el to crític de l'anterior post, n'escriure un amb coses bones de Mallorca.
El paissatge que encara no ha estat envaïts per la indústria hotelera. La Serra de Tramuntana amb els seus penya-segats sobre el mar, Formentor, els seus torrents, la fauna i els boscos, etc.
La gastronomia. Per al meu gust la millor del món. El frit mallorquí, les sopes mallorquines, les coques (de verdura, de trampó, de pebres, de ceba,...), la colflori aufegada, el llom amb col, els embotits (la sobrassada i els botifarrons), le panades, el cocorrois, els dolços (ensaïmades i robiols).... només em faltava això a aquestes hores, quina fam! Estic babejant tot el teclat.
Les platjes, el clima, la gent, la llengua, els parcs naturals, l'interior en primavera, el RCD Mallorca, ...
M'agradaria poder posar alguna cosa del model social que tenim, però ara no se me n'acud cap. Hi seguiré pensant.
Us deixo amb una recepta, "Frit mallorquí" (no confondre amb mallorquí frit, d'aquests s'en veuen a les sortides de les discoteques els dissabtes).
FRIT MALLORQUÍ
Ingredients per a 6 persones:
1 freixura de me (cor, lleu, ronyons, fetge, vèrtoles...)
300 - 400 g sang cuita arreglada.
budells (si les pots conseguir)
butza(si les pots conseguir)
2 manats de grells
1 manat de porros
1 manat de fonoll tendre
100 g pèsols pelats
100 g favetes tendres pelades
1 pebre vermell
8 o 9 patates grossetes
6 carxofes
1 ceba mitjana
alls
llorer
1 o 2 pebres coents
pebre coent capolat
pebre bord
pebre bo
sal
oli d'oliva
Llimones
Preparació
1.- Amb antelació se renta la freixura amb sal, llimona i aigua: el cor per fora se li lleva el greix que pugui tenir aferrat i per dins sol tenir coàguls de sang i s'ha d'obrir per fer net, els ronyons s'han de pelar i fer net bé, el fetge i el lleu basta passar amb aigua per llevar restes de sang que tenguin.
2.- Una vegada està tot ben net se talla a daus petits, i se posa cada cosa separada dins un ribell amb un plat girat al fons perquè el frit pugui degotar i tapam el ribell amb un altre plat i ho deixam dins la gelera fins que ho necessitem.
3.- Si has pogut aconseguir budells i butza les has de rentar molt molt bé amb molta aigua sal i llimona o vinagre i els budells s'han de girar per l'inrevés per fer ben nets i al final se trenen (se fa una tronyella especial amb un sol cap, un altre dia vos penjaré un vídeo).
4.- Se bull la butza i la tronyella de budells durant una hora o dues fins que s'afluixa (procura tenir la casa ventilada perquè fa molta olor) en haver refredat sa tallen a bocinets. També se talla la sang a daus petits
5.- Se pelen ses patates i sa tallen a daus petits i se deixen en remull amb aigua freda
6.- Se pelen, se renten i se tallen els grells i els porros a rodanxes fines incloent la part verda de les fulles més tendres.
7.- El pebre vermell se renta i se talla a quadrets.
8.- Se pelen i se renten els pèsols i les favetes tendres
9.- Se pelen, se renten i se tallen les carxofes cada una en 8 bocins i se posen dins suc de llimona perquè no tronin negres mentre se té aigua al foc i quan bull si tiren les carxofes i el suc de llimona i se bullen uns 2 o 3 minuts. Se treuen i se deixen degotar bé.
10.- Se pela, se renta i se pica molt fina la ceba.
11.- Se renta el manat de fonoll se fa degotar bé, se trien de cada brot les fulles més tendres i fines i se talla amb unes tisores de cuina dins un ribell, un tassó gros o similar que sigui alt quan ja està tot tallat , encara ho tallam més amb les tisores dins el ribell fins que queda ben finet.
12.- Treim les patates de dins l'aigua i les eixugam dins un pedaç blanc de cuina de fil, i les posam sal al gust.
13.- Una vegada que ja ho tenim tot preparat podem començar a fregir amb abundant oli i amb una fulla de llorer i 2 alls estafaiats, primer fregim les patates , després el pebre vermell i ho anam col·locant dins una greixonera de fang.
14.- Després començam a fregir per separat i amb una fulla de llorer i 2 alls estafaiats cada vegada i en el següent ordre, les vèrtoles, el cor, el lleu, els ronyons (si cal hi pots afegir algun ronyó de més si t'hi agrada perquè són petits) i finalment el fetge, d'aquesta forma l'oli de fregir se va embrutant a poc poc i tot el menjar agafa el seu color natural. Se va posant dins la greixonera juntament amb els alls i part de les fulles de llorer no cal posar-les totes al frit.
15.- Se treu part de l'oli o bé se posa una oli net el suficient per sofregir les verdures.
16.- Primer hi posam la ceba amb dos alls estafaiats i una fulla de llorer, fins que se redueix una mica, després hi posam les favetes i a continuació els grells i el porro en haver-se afluixat un poc ja hi podem posar els pèsols i les carxofes una vegada que la verdura està quasi cuita hi posarem: fonoll capolat, sal, pebre bo, pebre bord, una mica de pebre coent capolat i un pebre coent al teu gust. Tot el temps ho anam remant bé però sense rompre la verdura.
17.- Finalment abocam la verdura i la mica d'oli de sofregir dins la greixonera i ho mesclam tot ben mesclat i ja està. Ho deixam així si ho volem menjar al dia següent. En el moment de menjar s'ha de posar al foc per acabar d'encalentir , s'ha de servir ben calent. Si se menja el dia següent de fer-se és més gustós perquè s'ha confitat.
COMPOSICIONS AMB ECO
Fa 18 hores
82 comentaris:
Té una pinta deliciosaaaa!!! :-))
Vocabulari:
Pebre és el que a Catalunya en diem pebrot
Gelera no és el congelador!! és la nevera
Llevar és treure
(M'encanten aquestes paraules mallorquines!!) :-))
Molt bé, ara si que està compensada la balança :) I damunt, amb recepta inclosa!
Salutacions.
No sé si m'agradaria massa a mi això, pels ingredients que porta, però és que sóc una mica especialet. Ara que, la pinta no li treu ningú, una cassola espectacular. Però escolta, m'he quedat amb una cosa, em pots explicar que és el cocorrois? Surt en una cançó d'Antònia Font i no he sabut mai que era, ni m'he preocupat de mirar-ho. Ja que ho menciones potser tu em podràs dir a grans trets què és, que no en tinc ni la més remota idea.
I és que hi està deliciòs Assumpta :)
Haha, sempre buscant les paraules mallorquines. Jo sempre intento escriure en un català normalitzat, i de vegades se n'escapa alguna. La recepta, evidentment, és un còpia-enganxa.
Llevar, més que treure és ... i ara com ho dic? Bé, en castellà:
Llevar = quitar (en el sentit d'eliminar, netejar,...) "llevar la pols"
Treure = sacar (de dintre a fora) "treure diners del banc"
Les altres les has traduït bé :)
Xexu, segur que t'agradaria. No conec ningú, i dic ningú, que no li agradi el frit mallorquí. Pot ser a algú no li agradi el fetge, o les carxofes, dons ho decantes i ja està, però el conjunt és deliciós. Pot ser les vísceres facin enrecular a algú, però si ho tasta li acaba agradant, estan fetes bocinets petits... ara en menjaria una tapeta :)
T'agrada Antonia Font? Una altra cosa bona de Mallorca que m'he deixat! M'encanten!
Mira, els cocorrois o cocarrois, ón una mena d'empanada, en forma de mitja lluna (com un calzone italià), farcit de verdures (colflori, bledes, espinacs, panses), algun trosset de botifarró. Estàn deliciosos :)
Mira:
http://www.conselldemallorca.cat/?&id_parent=495&id_class=3045&id_section=1854&id_son=386&id_grandson=1259&id_greatgrandson=636
Toni, no sé si tot això compensarà la balança... en el meu cas, amb tant de frit i cocorrois, el que ha fet la balança ha estat disparar-se :))))
Però tu un dia vas dir que si tenies calor "et llevaries" la jaqueta... no crec que la volguessis eliminar jejeje :-))
I per què intentes escriure en català "normalitzat"? Si no, no n'aprendrem, i a mi em sap un greu quan sé de casos de catalans i mallorquins que es parlen en castellà per la pura mandra d'aprendre una miqueta de vocabulari, tan bonic que és :-))
Ai dic mira una recepta de cuina!
Però amb lo que porta crec que no menjaria :( No menjo quasi carn, o sigue que coses d'estes encara menys... com diu ma mare: "Sou més tontes!" (referint-se a ma germana i a mi).
I ara pensant en cuina, no ens faries un postre típic mallorquí per al nostre recopilatori? Crec que el gató no porta farina, no?
Postres típics sense gluten
Sí, Assumpta pentura vaig dir que me llevaria sa jaqueta. Així és, si me l'hagués treta de dins sa panxa hagués haqués dit "me vaig treure sa jaqueta", veus sa diferència? La duc damunt me la llev, la duc dedins me la trec :)
No volía dir eliminar en el sentit de desfer-se'n per sempre jajaja... sino de "quitar de encima"
Per exemple, me llev sa suor, ses ulleres, es capell, sa brutor, es maquillatge... punyeta, si segueix així quedaré nu! Tampoc queda malament dir treure, diem que són sinònims, pero "llevar" és més específic.
Bajoqueta, si porta molt poca carn, quasí tot són verdures. Però també hi ha "frit mariner", que substitueix la carn per gambes, copinyes, musclos, pop, etc... riquíssim també :)
Un postre mallorquí? jajaja, val, però jo de cuina no en sé res. El gató crec que no porta farina, és ametlla, ous i sucre :)
Genial!! :-) Ara ja he entés bé la diferència entre llevar i treure!! :-) (El pentura també l'he entés, jejeje) :-))
Ai, Angle, si tampoc li agrada el peix a la Bajoqueta... aquesta noia és molt dolentota per menjar. Només li agrada la pasta, pizzes, pizzetes, pastissos tant si son salats com dolços i coses que tenen risc per a ella, que ha d'estar sempre controlan les farines i tots els ingredients.
Bajoquetaaaa, menja carn i peix, dona!! :-))
Té molt bona pinta, el plat!
Aquesta bajoqueta és una menjamiques... és com mon pare, que té sucre i és més llepol que un ca... i tot el contrari que la Madonna que tant li és peix com carn :)
Ai Ma-Poc i tant bona pinta que té, i si veiessis el de ma mare...
La meva sogra fa com ton pare, doncs... és terrible, li encanta el dolç: Això sí, després les pastilles pel sucre!!
I no li diguis res, que et dirà que es posa sacarina al cafè (i és cert) però després d'un tall de pastís, o de menjar-se un gelat... En fi :-)
La Madonna!! què maco queda!!... Suposo que es com us referiu a la mare, m'encanta!! :-))
Ves? te lo dije...muchas mas cosas buenas, y el frito mmmmmmmm !que pinta!!!!!! y que hambre!!!!. Y además Mallorca te tiene a tí, que eres lo mejor de todo.
Besos, Joan :))))))))))))
Angle, més val no invitar-me mai. No menjo segons quin tipus de carn, peix res de res, ni marisc! (que sorpren a la gent però és veritat), i a sobre sóc celíaca. Així que ja me diràs tu quin panorama jajaja. Quan tingue un fill si surt com jo el dono :)
Ai Assumpta, em sembla que no, que aquest cop la Madonna no és el que dius... és la cantant :)
Carmencita, por modestia no lo quería decir yo, jajaja. Gracias, preciosa. Besos :)
Bajoqueta, ets igual que la meva xicota, si li llevéssim la pasta es moriria d'inanició :)
Voldria apuntar que nosaltres diem "madona" o "madò" per a dir "senyora", per exemple:
"Bon dia, madò Joana"
"Madona, que em podrieu posar un quilo de patates"
Hi ha una glosa popular que diu:
Sa madona de sa torre
es pa negre li fa mal
però no n'hi fan ses coques
ni es torró per a Nadal"
:)
Mira que la "freixura de me" (:-D) no m'inspira gaire, però veient la pinta que fa el plat creu que me la menjaria!
I a mi perquè el formatge no m'agrada, però tinc entès que el d'ovella roja mallorquina, que es fa a l'interior de l'illa, és força bo!
Estic segur que en mejaries P-C, i que t'agradaria. La freixura un cop tallada en bocinets ben petits i tot mesclat fa un conjunt delicios :)
Tot i la fama dels formatges menorquins, jo els trobo massa forts i de vegades massa salats i prefereixo els mallorquins, encara que he de dir que la meva sang manchega em tira molt i com el formatge manchego no n'hi ha :)
hello friend interesting information about Home-Alone Dogs. -- 42% of American dogs sleep in the same beds as their owners... !! I really love this information!!!
hawaiian noni powder
Sailing jackets
I do not know if I do too, has the ingredients, but I'm a little especialet. Now that the paint will not remove anyone, a spectacular dish. But listen, I was with something, I can tell you is cocorrois? Out on a Rammstein song and I never know what it was, I have not bothered to watch. Since you mention it maybe I can tell you roughly what it is, that I have not the remotest idea.
Forum Link Building scam
control panel enclosures
And there is delicious Assumpta:)
Haha, always looking for the words Mallorca. I always try to write in Catalan standard, sometimes a leak. The recipe, of course, is a copy-paste.
Details about Oxyanabolic Tablets AP
herbal incense
You have seen it on televisions and you have read about it in newspaper; and you know what solar energy is. But, the big question is: “Why should you go for Solar Energy?” What’s in it for you?
home solar panels
cash loan
Secure Auditor assists organizations in fulfilling informatioon security data regulatory compliance requirements such as HIPAA, Sarbanes Oxley, PCI compliance, etc.
cheap website design
it security
Hedwig, who was causing such a scene that there was a lot of muttering about cruelty to animals from the surrounding crowd.
duravit badsalle mariage
how to speed up metabolismgold charms for bracelets
free text message onlinemouse pads for advertising your business
look tasty and very rustic. bearing natural and delicious!
usb modem driver downloadas per excel spreadsheet
As they neared the greenhouses they saw the rest of the class standing outside, waiting for Professor Sprout. Harry, Ron, and Hermione had only just joined them when she came striding into view across the lawn, accompanied by Gilderoy Lockhart. semi seat coversMineola Homes For Sale Profes¬sor Sprout’s arms were full of bandages, and with another twinge of guilt, Harry spotted the Whomping Willow in the distance, several of its branches now in slings.
killarney self cateringLOS ANGELES LIMOUSINE
Harry gave a start. He had completely forgotten about Lockhart. He turned and saw that Lockhart was standing in a corner of the room, still wearing his vague smile. When Dumbledore addressed him, Lockhart looked over his shoulder to see who he was talking to.
“Professor Dumbledore,” Ron said quickly, “there was an accident down in the Chamber of Secrets. Professor Lockhart —”
“Am I a professor?” said Lockhart in mild surprise. “Goodness. I expect I was hopeless, was I?”
“He tried to do a Memory Charm and the wand backfired,” Ron explained quietly to Dumbledore.
more sex naturalключар люлин
When you are seasoning meat and fish, make sure you season it evenly. You should always sprinkle the herbs and spices. This will ensure that they do not clump in one area. You want your meat and fish to taste the very same from the first to last bite.
alu vinduer
pet product wholesale usa
Clagiraba Real EstateFlorida FHA Mortgages
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the samecomputer repair washington dcIT support in London
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flamefactoring receivablesbanking jobs
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flamerita ranch tucsonDentista
You belong with me
Do you feel the same
Am I only dreaming
Or is this burning an eternal flameextra large rugshome safe
Ooh, if there's one thing I hang onto
That gets me through the night
I ain't gonna do what I don't want to
I'm gonna live my lifecompanylookingforagentswebsites for beginners
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flamelegetøjnettbutikk med halskjeder
Ooh, if there's one thing I hang onto
That gets me through the night
I ain't gonna do what I don't want to
I'm gonna live my lifejet hand dryercar camera
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the sameLace Wedding Dressset up a swiss company
I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the samee cigaretteshotels in edinburgh
Do you understand
Do you feel the same
Am I only dreaming
Is this burning an eternal flamechiropractor Mt Hawthornbest hair colorists on Long Island
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the samecharmsreplica patek
I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the sameroofers torontoinmobiliaria roquetas de mar
New students at Hogwarts were sorted into Houses by trying on the Sorting Hat, which shouted out the House they were best suited to (Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff, or Slytherin). Profes¬sor McGonagall strode off toward her empty seat at the staff table, and Harry and Hermione set off in the other direction, as quietly as possible, toward the Gryffindor table. People looked around at them as they passed along the back of the hall, and a few of them pointed at Harry. Had the story of his collapsing in front of the de¬mentor traveled that fast?
Scion Alternatornew mobile homes
There is a high breed of coffee which is also known as Gourmet coffee or Specialty Coffee is excellent tasting and highly sought after by connoisseurs and everyday people alike.
acaicharm jewelry store
When Ron and Hermione had paid for all their sweets, the three of them left Honeydukes for the blizzard outside.
Hogsmeade looked like a Christmas card; the little thatched cot¬tages and shops were all covered in a layer of crisp snow; there were holly wreaths on the doors and strings of enchanted candles hang¬ing in the trees.
House Of Fraser Discount CodesProfessional Recruitment For Candidates
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the sameregulatory consultantsgold charms bracelet
I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the samewatch mobilebest e cigs
Ooh, if there's one thing I hang onto
That gets me through the night
I ain't gonna do what I don't want to
I'm gonna live my lifediscount banner standsdesigner clothing
Waving aside the information that a famous murderer was after his Seeker, Wood said, “But Black couldn’t have bought a Firebolt! He’s on the run! The whole country’s on the lookout for him! How could he just walk into Quality Quidditch Supplies and buy a broomstick?”
“I know,” said Harry, “but McGonagall still wants to strip it down —”
Wood went pale.
“I’ll go and talk to her, Harry,” he promised. “I’ll make her see reason. … A Firebolt … a real Firebolt, on our team … She wants Gryffindor to win as much as we do. … I’ll make her see sense. A Firebolt …”
pine needle oilhandmade leather Handbags
Commercials for the future can be found at this wonderful archive, called FUTURE
HID headlightslocation de salle marseille
The boggart will turn into a dementor when he sees you, so we’ll be able to practice on him. I can store him in my office when we’re not using him; there’s a cupboard under my desk he’ll like.”
“Okay,” said Harry, trying to sound as though he wasn’t apprehensive at all and merely glad that Lupin had found such a good substitute for a real dementor.
“So …” Professor Lupin had taken out his own wand, and in¬dicated that Harry should do the same. “The spell I am going to try and teach you is highly advanced magic, Harry — well beyond Ordinary Wizarding Level. It is called the Patronus Charm.”
IT Supportfoam insulation
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the sameoffice chairswriting styles
I believe it's meant to be, darling
I watch you when you are sleeping
You belong with me
Do you feel the sameaddicting gamesApartamentos de férias na Madeira-Funchal
But Harry, remembering what the woman at the Magical Menagerie had said about rats living only three years, couldn’t help feeling that unless Scabbers had powers he had never revealed, he was reaching the end of his life. And despite Ron’s frequent com¬plaints that Scabbers was both boring and useless, he was sure Ron would be very miserable if Scabbers died.
free vector clipartswiss financial company
automatic electric security gates londonPinko sex film
Close your eyes, give me your hand, darling
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the samesheet metal fabricationdoor mats
I just read through the 20 page report - it's prime recommendation is anti-virus software on your smartphone, regardless of whether it's
Best At Home Teeth Whitening KitsAustralia Shoes
"This morning was a lot better than yesterday," said show co-creator Alex Gansa. "For a first-year show, this is huge. The idea that it might give more exposure and get people to watch while the season is still happening — or catch up on it — is great."
commercial wind powerhervey bay resort accommodation
christmas hamperssmall house plans
Due to the current nature of the publisher/developer system inherent in almost all computer games, as well as the continual purchase and takeovers (which sell the entire developer including its copyrights and trademarks) by conglomerate corporations, creative teams often fail to retain the copyright and trademark rights of their creations.
hampersSexy Lingerie
Houses for sale in MiltonBottle Opener
yeaj
Charles Stewart (1868–1946) was a Canadian politician who served as the third Premier of Alberta from 1917 until 1921. As Premier, Stewart tried to hold together his Liberal Party, which was divided by the Conscription Crisis of 1917. He endeavored to enforce prohibition, which had been enshrined in law by a referendum during the premiership of his predecessor, Arthur Sifton, but found that the law was not widely enough supported to be effectively policed.
Bottle Openercoach hire Manchester
The Privy Council is a formal body of advisers to the Sovereign in the United Kingdom. Its membership is mostly made up of senior politicians who are (or have been) members of either the House of Commons or the House of Lord
cake topperbanner stand
Article about some of my social media tips and those of others from Social Media Weekend
internet shoppinginterior design consultation
china dog suppliessystemutviklere1/2
As President, he played an instrumental role in the 2004–05 NHL lockout, including negotiations with league owners
Rental Managmentpc laptop
Vocabulari:
Pebre és el que a Catalunya en diem pebrot
Gelera no és el congelador!! és la nevera
Llevar és treure
Voiceoversways to help anxiety
thank
grow hair naturally
caravan annexe
keratin hair treatment
Is abortion ever allowed?“Am I a professor?” said Lockhart in mild surprise. “Goodness. I expect I was hopeless, was I?”
“He tried to do a Memory Charm and the wand backfired,” Ron explained quietly to Dumbledore.
ISO 22000 2005
pmp exam preparationNincs időd? - Lépj be a "belső körbe", ahol a legnagyobb marketing áttörések történnek, ahol az igazán nagy bizniszek épülnek!
Kênh du lịch Huế trang cung cấp các thông tin về dịch vụ du lịch Huế, các món ăn Huế đặc sản huế các bánh bèo , cơm hến, Bún bò Huế. Các điểm tham quan như chùa Thiên Mụ, lăng Tự Đức, Lăng Minh Mạng, Lăng Khải Định
Công ty Eagletourist chuyên cung cấp các tour du lịch giá rẻ, tour ghép đoàn miền trung, tour du lịch lào, tour du lịch campuchia, tour du lịch thái lan với giá cả rẻ nhất, dịch vụ hoàn hảo nhất. Các bạn vui lòng liện hệ hoặc book tour online để có giá tốt nhất nhé
Publica un comentari a l'entrada